Nieuws

05 Februari 2022

Afschaffing Zwitserse douanerechten

UPDATE: Uitstel van de stemming leidde tot vertraging in de parlementaire beraadslagingen. De tariefafschaffing zal nu naar alle verwachting ingaan op 1 januari 2024.

*** 

De afschaffing van douanerechten op industriële producten bij invoer in Zwitserland is een idee waar de politiek in Zwitserland al jaren mee speelt. 
Eén en ander zou nu in de eerste helft van 2022 (precieze datum nog onder voorbehoud) in voege treden. 

Concreet wil dit zeggen dat er bij invoer in Zwitserland van industriële producten niet langer een preferentieel bewijs van oorsprong (EUR.1-certificaat of oorsprongsverklaring) zal hoeven voorgelegd te worden om het verminderd tarief (of een nulrecht) te kunnen claimen; de heffingsvoet zal in elk geval 0 % bedragen, ook zonder dergelijk bewijs van EU oorsprong.

Wanneer goederen niet verder worden verwerkt in Zwitserland, en daar definitief worden ingevoerd, dan zal dergelijk preferentieel bewijs van oorsprong in principe geen enkele meerwaarde hebben. Het kan desgevallend aangeraden zijn om dit met uw Zwitserse klant(en) te bespreken. 

Van zodra u niet langer een EUR.1 certificaat laat viseren noch een oorsprongsverklaring opstelt, dan heeft dit als bijkomend voordeel dat de uitvoerbewegingen naar Zwitserland van dan af aan kunnen meegeteld worden als aanzuiveringen in het kader van een vergunning voor plaatsing van goederen onder de regeling actieve veredeling. 

Voor het overige verandert er niets: de gewone invoerformaliteiten in Zwitserland houden staande noch verandert er iets aan de uitvoerformaliteiten die plaatsvinden in de EU.

Contacteer ons voor verdere toelichting!