Nieuws

05 Juni 2023

EU verlengt tijdelijke maatregelen voor handelsliberalisering tav Oekraïne

Op 31 mei 2023 heeft het Europees Parlement en de Raad Verordening (EU) 2023/1077 aangenomen. Deze verordening verlengt tijdelijke handelsliberaliseringsmaatregelen bovenop de bestaande handelsconcessies uit de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne.

De maatregelen zijn een reactie op de aanvalsoorlog van Rusland tegen Oekraïne sinds februari 2022, die ernstige negatieve gevolgen heeft gehad voor de handel van Oekraïne. De verordening heeft tot doel de economische gevolgen van de aanvalsoorlog te verzachten en de ontwikkeling van nauwere economische betrekkingen tussen de EU en Oekraïne te versnellen.

De maatregelen omvatten onder andere de schorsing van invoerprijzen op groenten en fruit, de schorsing van tariefcontingenten en invoerrechten, en de tijdelijke opschorting van antidumpingrechten op Oekraïense producten. De Unie zal tijdelijk economische en financiële steun verlenen aan Oekraïne en de getroffen marktdeelnemers. De verordening bevat ook voorwaarden om fraude te voorkomen en de naleving van de Associatieovereenkomst te waarborgen. 

De verordening is een stap om de samenhang tussen het externe optreden van de EU en haar handelsbeleid te waarborgen. Verordening (EU) 2022/870, die vergelijkbare maatregelen bevatte, kwam op 5 juni 2023 te vervallen.