Nieuws

14 December 2023

Pan-Euro-Mediterrane (PEM) landen bereiken akkoord ivm preferentiële oorsprong

Op 7 december 2023 heeft het PEM Gezamenlijk Comité definitief nieuwe, gemoderniseerde oorsprongsregels aangenomen met als doel de handel tussen de Europese Unie en naburige landen in de Pan-Euro-Mediterrane (PEM) regio te vergroten. Deze regels worden van kracht op 1 januari 2025 en zullen alle preferentiële handelsovereenkomsten tussen de 24 PEM-handelspartners moderniseren door de 'regels van oorsprong' in die overeenkomsten flexibeler en bedrijfsvriendelijker te maken.

Daarnaast heeft het PEM Gezamenlijk Comité ingestemd met de ontwikkeling van het gebruik van elektronische oorsprongscertificaten om douaneformaliteiten verder te vereenvoudigen.

Deze wijziging van de oorsprongsregels betreft 24 contracterende partijen bij het PEM-Verdrag, waaronder de Europese Unie, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, Zwitserland, de Faeröer Eilanden, Turkije, Marokko, Algerije, Tunesië, Egypte, Israël, Jordanië, Libanon, Palestina, Georgië, de Republiek Moldavië, Oekraïne, Albanië, Bosnië en Herzegovina, Noord-Macedonië, Montenegro, Servië en Kosovo.

De handel met deze landen is goed voor zowat de helft van alle preferentiële handel van de EU in waarde gemeten.

Deze bepalingen zullen het gemakkelijker maken voor producten om te profiteren van handelspreferenties, zoals:

  • Eenvoudigere product-specifieke regels, zoals het elimineren van cumulatieve eisen, drempels voor lokale toegevoegde waarde, meer aangepast aan de behoeften van de EU-productie, en nieuwe dubbele transformatie voor textiel;
  • Verhoogde tolerantiedrempels voor niet-oorsprongsmaterialen, van 10% naar 15%;
  • De introductie van "volledige" cumulatie, waarbij de productiehandelingen die nodig zijn om oorsprong te verkrijgen voor de meeste producten over meerdere partnerlanden kunnen worden verdeeld;
  • De mogelijkheid van teruggave van invoerrechten (terugbetaling van rechten op ingevoerde componenten) voor de meeste producten (drawback).

De nieuwe regels, het resultaat van tien jaar onderhandelingen, zullen van toepassing zijn vanaf 1 januari 2025 in het kader van de Regionale Conventie betreffende de pan-Euro-Mediterrane preferentiële oorsprongsregels (PEM-Conventie).

Onze experts staan altijd klaar voor verdere toelichting. Neem gerust contact met hen op voor meer informatie.